piątek, 14 lipca 2017

Makaron penne z boczkiem, cukinia i szparagami.

Bardzo szybki i pyszny obiad. Pod warunkiem, że użyjemy dobrych składników. Polecam z makaronem Penne Polskie Młyny .



Składniki:

  • 200 gr. makaronu penne Polskie Młyny
  • 1 cukinia tarta ze skórką (ok. 200 gr)
  • 8 zielonych szparagów
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki masła
  • 150 gr boczku parzonego wędzonego
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 ząbki czosnku (poszatkowane)

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. W międzyczasie opłukać cukinię i zetrzeć ze skórką na tarce o dużych oczkach. Boczek pokroić na plasterki. Szparagi opłukać i odłamać twarde końce, pokroić na kawałki. Cebulkę poszatkować w drobną kosteczkę.
Na patelni podsmażyć boczek dodać cebulkę, czosnek, szparagi i masło, posypać solą i podsmażyć na umiarkowanym ogniu przez kilka minut. Następnie dodać startą cukinię, smażyć mieszając przez około 1 - 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Dodać makaron i wymieszać. Doprawić w razie konieczności solą i pieprzem.

9 komentarzy: