wtorek, 14 listopada 2017

Naleśnik szarlotka z sernikiem

Można jeść je bez końca. Połączenie jabłek, cynamonu i twarogu to idealne zestawienie jak dla mnie :)


Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 3 jajka
  • około 500ml mleka
  • mąka 1,5szklanki do 2 musicie to same ustalić w zależności od gęstości ciasta
  • 5 łyżek roztopionego masła
  • 1 proszek budyniowy waniliowy
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


  • Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i odstawić na pół godzinki. Po tym czasie smażyć cienkie naleśniki.


    Składniki na masę szarlotkie :
    • 1 kg jabłek 
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • cukier do smaku
    • cynamon do smaku
    • 1 łyżeczka masła

    Jabłka obrać, pokroić na talarki. Podsmażyć na maśle z dodatkiem pozostałych składników aż do miękkości. Uważać żeby się nie przypaliły.


    Składniki na masę sernikową: 

    • 1/2 kg twarogu (może być mielony)
    • śmietana kremówka około 80 ml tak aby masa miała nie za rzadką konsystencje 
    • cukier waniliowy (domowej roboty ) do smaku lub zwykły cukier


    Twaróg wymieszać z pozostałymi składnikami.


    Cukier cynamonowy do obtoczenia naleśników :

    • pół szklanki cukru
    • 2 łyżki cynamonu

    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 

    Na każdy naleśnik położyć porcję twarogu i jabłek. Zwinąć w rulon. Obtoczyć w cukrze-cynamonowym i obsmażyć na maśle. Podawać z kleksem kwaśnej, gęstej śmietany.

    9 komentarzy:

    1. Fantastyczny przepis, zapisuje do zrobienia w najbliższym czasie :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Prosty przepis na smaczne danie! Tego dzisiaj szukałam - inspiracji na domowy obiad. Dziękuję! :)

      OdpowiedzUsuń
    3. pychotka:) Zainteresowanych zapraszam również do obserwowania bloga https://pigulagotuje.blogspot.com/

      OdpowiedzUsuń