Tak się zastanawiałam ostatnio dlaczego tego przepisu jeszcze tu nie umieściłam, bardzo często to danie gości na naszym stolę, mięso jest mięciutkie wręcz rozpływające się w ustach a do tego ten pyszny sos, ale myślałam że każdy to danie robi we własnym domu i nie potrzebuję na to przepisu. Mam nadzieję, że chociaż jedna osoba skorzysta bo naprawdę warto.
Składniki:
- 3 kawałki schabu
- 1 jajko
- bułka tarta do obtoczenia
- sól
- pieprz
- woda gorąca
- 1 łyżka cebuli pokrojonej w kostkę
- można ewentualnie dać jakąś kostkę mięsną
- olej
- jeżeli ktoś ma ochotę może zagęścić sos mąką
Schab rozbić na dosyć cienkie plastry, przyprawić, zamoczyć w rozmąconym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Na rozgrzanym oleju mocno przyrumienić schabowe z każdej strony, pod koniec wrzucić cebulkie, podsmażyć jeszcze chwileczkę i zalać całość gorącą wodą (woda ma przykrywać schabowe). Gotujemy całość pod przykryciem, na małym ogniu około 1 godziny. Na koniec doprawiamy sos, zagęszczamy i możemy się delektować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz