Uwielbiam te ciastka zawsze je kupuje w ulubionej cukierni, ale kiedy nie ma możliwości kupna takich pyszności dlaczego by nie pokombinować i wyczarować takie cacka w domu.
Składniki:
- 220 gr miękkiego masła
- 300 gr mąki
- 2 żółtka
- 100 gr cukru pudru
- 50 gr mąki ziemniaczanej
- marmolada wieloowocowa
- 80 gr czekolady gorzkiej
- 50 gr czekolady mlecznej
- 5 łyżek śmietany kremówki
Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier nie przerywając miksowania. Następnie dodać żółtka. Zmiksować ponownie. Wsypać mąkę pszenną, ziemniaczaną i wymieszać łyżką a potem ręcznie. Następnie z naszego ciasta lepić kulki takiej samej wielkości (moje były w kształcie mniejsze mandarynki) przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko przyciskać. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut (ciasteczka muszą się lekko zrumienić) w temperaturze 180 stopni. Jeszcze ciepłe ciastka smarujemy marmoladą z płaskie strony i przykrywamy drugim ciastkiem.
Do małego garnuszka wlać śmietanę i lekko podgrzać następnie dodać pokruszona czekoladę i bardzo delikatnie podgrzewać aż do rozpuszczenia czekolady. Nasze gotowe muszelki maczać z jednej strony w gotowej polewie czekoladowej. Ciastka najlepiej smakują na drugi dzień, tylko nie wiem czy wytrzymacie ;)
uwielbiam je kupować :)
OdpowiedzUsuńCzas je zrobić :) pozdrawiam
UsuńPyszności;)
OdpowiedzUsuńI ktoś mi powie że 'sklepowe' ciastka są lepsze... tylko te domowe mają prawdziwy smak!:))
OdpowiedzUsuńOj tak :) pozdrawiam
UsuńWłaśnie je konsumuje 😅 niebo w gębie 😅😅👌👌👌
OdpowiedzUsuńSuper :) pozdrawiam
Usuńfajny ten przepis. prosty, nieudziwniony. dziękuję
OdpowiedzUsuńIle wychodzi mniej wiecej ciastek z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńJak ciasteczka przechowywać?
OdpowiedzUsuńJak ciasteczka przechowywać?
OdpowiedzUsuńCiastek wychodzi od 8-10 dość sporych 😉
OdpowiedzUsuńPyszne! Polecam przepis! Następnym razem zrobię z mąki orkiszowej. Przełożone powidłami sliwkowymi smakują obłędnie!
OdpowiedzUsuń