czwartek, 3 października 2013

Ciastka muszelki z marmoladą

Uwielbiam te ciastka zawsze je kupuje w ulubionej cukierni, ale kiedy nie ma możliwości kupna takich pyszności dlaczego by nie pokombinować i wyczarować takie cacka w domu. 







Składniki:

  • 220 gr miękkiego masła
  • 300 gr mąki
  • 2 żółtka 
  • 100 gr cukru pudru
  • 50 gr mąki ziemniaczanej
  •  marmolada wieloowocowa
  • 80 gr czekolady gorzkiej
  • 50 gr czekolady mlecznej
  • 5 łyżek śmietany kremówki

Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier nie przerywając miksowania. Następnie dodać  żółtka. Zmiksować ponownie. Wsypać mąkę pszenną, ziemniaczaną i wymieszać łyżką a potem ręcznie. Następnie z naszego ciasta lepić kulki takiej samej wielkości (moje były w kształcie mniejsze mandarynki) przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko przyciskać.  Piec w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut (ciasteczka muszą się lekko zrumienić) w temperaturze 180 stopni. Jeszcze ciepłe ciastka smarujemy marmoladą z płaskie strony i przykrywamy drugim ciastkiem. 
Do małego garnuszka wlać śmietanę i lekko podgrzać następnie dodać pokruszona czekoladę i bardzo delikatnie podgrzewać aż do rozpuszczenia czekolady. Nasze gotowe muszelki maczać z jednej strony w gotowej polewie czekoladowej. Ciastka najlepiej smakują na drugi dzień, tylko nie wiem czy wytrzymacie ;)

13 komentarzy:

  1. I ktoś mi powie że 'sklepowe' ciastka są lepsze... tylko te domowe mają prawdziwy smak!:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie je konsumuje 😅 niebo w gębie 😅😅👌👌👌

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny ten przepis. prosty, nieudziwniony. dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile wychodzi mniej wiecej ciastek z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciastek wychodzi od 8-10 dość sporych 😉

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne! Polecam przepis! Następnym razem zrobię z mąki orkiszowej. Przełożone powidłami sliwkowymi smakują obłędnie!

    OdpowiedzUsuń