poniedziałek, 23 września 2013

Spaghetti bolognese

Prawdziwe spaghetti z dodatkiem doskonałego wina Celebro, które posiada delikatnie owocowy bukiet i doskonałą harmonię smaku.





Składniki:

  • cebula
  • marchewka
  • 1/2 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • oliwa
  • 1/2 szklanki czerwonego wina Celebro
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • oregano
  • 1 1/2 szklanki bulionu mięsnego
  • sól
  • cukier
  • pieprz 
  • 1/2 kg pomidorów obranych ze skórki i pozbawionych nasion 

Posiekać bardzo drobno cebulę i marchewkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać warzywa i mięso mielone. Powoli smażyć na małym ogniu, mieszając. Wlać wino. Mieszać aż odparuje. Dodać przecier pomidorowy i pomidory pokrojone w drobną kostkę. Przyprawić oregano i pieprzem. Dodać bulion i od czasu do czasu mieszając, gotować 2 godziny pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Jeżeli trzeba doprawić pieprzem, solą i cukrem. Ugotować makaron spaghetti (300 gr). Podawać makaron z sosem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz