środa, 12 września 2012

Pleśniak

Jak dla mnie jedno z najlepszych ciast, bardzo mi się kojarzy z dzieciństwem.Smaczne, nie za słodkie i bardzo pyszne.






Składniki:
  • 1/2 kg mąki
  • 25 dag masła
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • 5 jajek
  • 250 gr porzeczek (bądź innych ulubionych owoców)
  • 2 łyżki gęstej śmietany 
  • łyżka proszku do pieczenia
Przepis na formę 35x24cm 

Składniki na polewę:
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany słodkiej
Wszystkie składniki wrzucić do rondelka i podgrzać tak aby wszystkie składniki się połączyły.

Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej na stolnicę. Oddziel białka od żółtek. Zimne masło pokrój nożem na mniejsze kawałki i rozłóż na mące. Energicznie posiekaj mąkę i margarynę. Następnie zrób na środku dołek  dodaj żółtka, śmietanę i cukier waniliowy. Szybko zagnieć ciasto. Podziel je na 2 części. 1 większą i 2 mniejszą. Do jednej mniejszej wgnieć kakao, 2 kawałki ciasta zawiń w folię i schowaj do zamrażalnika. Wysmaruj dno formy masłem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wylep ciasto (bez kakao), wysyp na nie porzeczki.Ubij białka na sztywną pianę pod koniec wsyp cukier i dalej miksuj. Delikatnie rozetrzyj piane z białek teraz tylko zetrzyj na tarce ostatnia porcje ciasta na pianie. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C i piecz około 1 godziny. Kiedy ciasto się wystudzi polej je polewą czekoladową.

7 komentarzy:

  1. Ciasto jest pyszne, jednak w tym przepisie są błędy. Zamiast śmietany należy dodać do części kakao a nie śmietanę. Brak informacji, żeby dodać cukier.

    OdpowiedzUsuń
  2. Upsss... tak faktycznie jeden błąd się znalazł co do dodania kakaa a jeżeli chodzi o cukier to nie ma go w cieście tylko jest wyraźnie napisane, że cukier dodajemy do białek. Bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi o błędzie, dzięki czemu szybko go poprawiłam! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda naprawdę smakowicie. Mam tylko głupie pytanie: jaka mąka i w przeliczeniu na szklanki 1/2kg to ile wychodzi..? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam!
      Mąka pszenna :) 1 szklanka to miej więcej 160 - 170 gr a więc wychodzi niecałe 3 szklanki:)
      Pozdrawiam serdecznie i udanych wypieków życzę ;)

      Usuń
  4. Dziękuję ślicznie za ten przepis. Zrobiłam z truskawkami i wyszło pysznie :)

    OdpowiedzUsuń