czwartek, 6 lipca 2017

Pulpeciki z kaszą gryczaną w sosie pieczarkowym

Ostatnio to ulubione danie mojej rodziny, mogli by jeść je codziennie. Pyszne pulpeciki z wyraźnym smakiem kaszy gryczanej Polskie Młyny w cudnym sosie. 




Składniki: 

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 200 g (szklanka) suchej kaszy gryczanej Polskie Młyny
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • sól
  • pieprz
  • 1łyżka sosu sojowego
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • 400 gr pieczarek (oczyszczonych i pokrojonych w plasterki )
  • ½ łyżeczki papryki w proszku
  • 2 szkl. bulionu
  • Bułka tarta do obtoczenia 
Kaszę gryczaną ugotować  według przepisu na opakowaniu. Odstawić do wystygnięcia. Na 2 łyżkach oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, pod koniec dodać starty czosnek i zrumienić. Połowę zeszklonej cebuli pozostawić na patelni(resztę odłożyć), dodać pieczarki. Doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku i smażyć przez ok. 5 minut co chwilę mieszając. Odstawić. W misce wymieszać mięso z kaszą gryczaną, jajkiem, czosnkiem, cebulką(2 połową), sosem sojowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy uformować pulpeciki, obtoczyć je delikatnie w bułce tartej, smażyć z obu stron na złoty kolor (około 5-6 minut z każdej strony).Po podsmażeniu wlać do pulpecików gorący bulion i zagotować. Przykryć i gotować około 30 minut. Na koniec dodać podsmażone pieczarki, wymieszać i zagotować. Gotować bez przykrycia przez ok. 5 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz