Ostatnio to ulubione danie mojej rodziny, mogli by jeść je codziennie. Pyszne pulpeciki z wyraźnym smakiem kaszy gryczanej Polskie Młyny w cudnym sosie.
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 200 g (szklanka) suchej kaszy gryczanej Polskie Młyny
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- sól
- pieprz
- 1łyżka sosu sojowego
- olej do smażenia
- 1 cebula
- 400 gr pieczarek (oczyszczonych i pokrojonych w plasterki )
- ½ łyżeczki papryki w proszku
- 2 szkl. bulionu
- Bułka tarta do obtoczenia
Kaszę
gryczaną ugotować według przepisu na
opakowaniu. Odstawić do wystygnięcia. Na 2 łyżkach oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę,
pod koniec dodać starty czosnek i zrumienić. Połowę zeszklonej cebuli
pozostawić na patelni(resztę odłożyć), dodać pieczarki. Doprawić solą, pieprzem
i papryką w proszku i smażyć przez ok. 5 minut co chwilę mieszając. Odstawić. W misce wymieszać mięso z kaszą gryczaną, jajkiem, czosnkiem,
cebulką(2 połową), sosem sojowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy
uformować pulpeciki, obtoczyć je delikatnie w bułce tartej, smażyć z obu stron
na złoty kolor (około 5-6 minut z każdej strony).Po
podsmażeniu wlać do pulpecików gorący bulion i zagotować. Przykryć i gotować
około 30 minut. Na koniec dodać
podsmażone pieczarki, wymieszać i zagotować. Gotować bez przykrycia przez ok. 5
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz