poniedziałek, 17 grudnia 2012

Niezwykły karp faszerowany

Ten karp to tradycja mojego domu rodzinnego, niestety nie posiadam jeszcze żadnego zdjęcia bo dopiero będę go piekła w Wigilię ale przepis wstawiam dzisiaj, bo mam nadzieje, że ktoś z Was skorzysta z tego przepisu. Naprawdę warto! Zapach pieczonego karpia unosi się w całym domu.




Składniki na farsz:

  • 1 por
  • 2 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • sól
  • pieprz
Pozostałe składniki:
  • karp o wadzę około 1,5 kg
  • masło
  • boczek 
Karpia oprawiamy, nie odcinamy głowy, karp musi być w całości.  Rybę delikatnie nacinamy, pokazane na obrazku (nacięcia co około 1,5 cm ) Przygotowujemy farsz, por kroimy w bardzo cienkie plasterki, resztę warzyw trzemy na tarce, wszystkie umieszczamy w misce i przyprawiamy. Rybę solimy i pieprzymy z każdej strony i w środku.
 Farszem wypychamy naszego karpia (włącznie z głową) spinamy karpia wykałaczkami lub zszywamy go nicią. W nacięcia wkładamy plasterki boczku (nie jemy ich oczywiście w Wigilię). Wysmarować naczynie żaroodporne masłem i włożyć karpia. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 1 godziny.





1 komentarz:

  1. Znam ten przepis,w moim wykonaniu nalezy do wnetrza ryby wlozyc spora glowe suszonego borowika. Aromat nie do podrobienia.

    OdpowiedzUsuń