Ten karp to tradycja mojego domu rodzinnego, niestety nie posiadam jeszcze żadnego zdjęcia bo dopiero będę go piekła w Wigilię ale przepis wstawiam dzisiaj, bo mam nadzieje, że ktoś z Was skorzysta z tego przepisu. Naprawdę warto! Zapach pieczonego karpia unosi się w całym domu.
Składniki na farsz:
- 1 por
- 2 średnie marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- sól
- pieprz
Pozostałe składniki:
- karp o wadzę około 1,5 kg
- masło
- boczek
Karpia oprawiamy, nie odcinamy głowy, karp musi być w całości. Rybę delikatnie nacinamy, pokazane na obrazku (nacięcia co około 1,5 cm ) Przygotowujemy farsz, por kroimy w bardzo cienkie plasterki, resztę warzyw trzemy na tarce, wszystkie umieszczamy w misce i przyprawiamy. Rybę solimy i pieprzymy z każdej strony i w środku.
Farszem wypychamy naszego karpia (włącznie z głową) spinamy karpia wykałaczkami lub zszywamy go nicią. W nacięcia wkładamy plasterki boczku (nie jemy ich oczywiście w Wigilię). Wysmarować naczynie żaroodporne masłem i włożyć karpia. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 1 godziny.
Znam ten przepis,w moim wykonaniu nalezy do wnetrza ryby wlozyc spora glowe suszonego borowika. Aromat nie do podrobienia.
OdpowiedzUsuń