Taki mój ulubiony z małą ilością kapusty kiszonej i ogromną porcją kapusty białej a do tego kiełbaska i boczuś. Polecam mój bigosik już leży w zamrażalniku.
Składniki:
- 2 główki kapusty białej
- 1 garść kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- 200 gr boczku wędzonego
- 20 gr grzybów suszonych
- 300 gr kiełbasy jałowcowej
- koncentrat pomidorowy
- sól
- pieprz w ziarenkach
- majeranek
- 3 ziarna jałowca
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- kminek (odrobina)
- cukier do smaku
- smalec
- bulion najlepiej mięsny
- woda z grzybów
- 8 suszonych śliwek
Dzień prędzej zaczynamy od namoczenia grzybów.
Kapusty szatkujemy drobno. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy łyżkę smalcu i wrzucamy na to naszą poszatkowaną kapustę, minutkę podsmażamy. Następnie zalewamy wszystko bulionem dodajemy przyprawy, gotujemy na bardzo wolnym ogniu. Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę i kiełbasę w talarkach pod koniec dorzucamy do tego cebule pokrojoną w piórka. To wszystko dodajemy do gotującej się kapusty. Dalej gotujemy aż do miękkości kapusty. Pod koniec gotowania naszego bigosu dodajemy pokrojone grzyby, śliwki i dolewamy wodę z grzybów (tylko najlepiej robić to łyżką bo na dnie naczynia może znajdować się piasek z grzybów) a na sam koniec dodajemy koncentrat i doprawiamy w razie konieczności. Ja mój bigos odgrzewałam przez 3 dni zanim go zamroziłam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz