środa, 22 sierpnia 2012

Frytki na wypasie

Mój synek je uwielbia ale które dziecko nie lubi frytek?! Rzadko spotykane zjawisko :) A te smakują jak ze znanych fast foodów. Mają chrupiącą skórkę i są delikatne w środku. Polecam!



Składniki:
  • około 4 dużych ziemniaków (1kg)
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka miodu 
  • woda
 Ziemniaki obieramy i kroimy w długie frytki. Myjemy je i wrzucamy do garnka zalewamy wodą dodajemy cukier i miód. Gotujemy około 8-10 minut. Odlewamy z wody i delikatnie suszymy nasze gotowane frytki papierowym ręcznikiem. Następnie wrzucamy je na rozgrzany tłuszcz (tak jak tradycyjne frytki) smażymy do zrumienienia. Gotowe posypujemy solą i wcinamy:)

2 komentarze:

  1. miod i cukier? a to mnie zaskoczylas :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak spróbujesz nie uwierzysz jakie pyszne! Ja ostatnio zrobiłam i znikneły w 2 minuty.

    OdpowiedzUsuń