Danie jedno garnkowe, niesamowicie smaczne i aromatyczne - moje duszonki upiekłam w piekarniku ale bardzo polecam piec je na ognisku:)
Składniki:
- 150 gram kiełbasy wędzonej
- 4 średnie ziemniaki
- 2 małe cebule
- 150 g boczku wędzonego
- średnia główka kapusty
- sól i pieprz do smaku
Kilka liści kapusty oddzielamy a cześć dość drobno kroimy(jak na bigos) Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki, boczek w słupki, cebule w piórka, ziemniaki w średnia kostkę. Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy liście kapusty na to kiełbaskę, boczek, cebulkę, ziemniaki i pokrojoną kapustę posypujemy solą i pieprzem a to od nowa dajemy kiełbasę, boczek, cebulkę, ziemniaki....aż do wyczerpania składników. Na koniec kładziemy liście kapusty. Przykrywamy w wstawiamy do piekarnika pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni C (trzeba sprawdzać czy ziemniaki są miękkie) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz