środa, 8 sierpnia 2012

Duszonki

Danie jedno garnkowe, niesamowicie smaczne i aromatyczne - moje duszonki upiekłam w piekarniku ale bardzo polecam piec je na ognisku:)








Składniki:

  • 150 gram kiełbasy wędzonej
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 małe cebule
  • 150 g boczku wędzonego
  • średnia główka kapusty
  • sól i pieprz do smaku
Kilka liści kapusty oddzielamy a cześć dość drobno kroimy(jak na bigos) Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki, boczek w słupki, cebule w piórka, ziemniaki w średnia kostkę. Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy liście kapusty na to kiełbaskę, boczek, cebulkę, ziemniaki i pokrojoną kapustę posypujemy solą i pieprzem a to od nowa dajemy kiełbasę, boczek, cebulkę, ziemniaki....aż do wyczerpania składników. Na koniec kładziemy liście kapusty. Przykrywamy w wstawiamy do piekarnika pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni C (trzeba sprawdzać czy ziemniaki są miękkie) Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz