- Ciasto naleśnikowe:
- 30 dag mąki pszennej
- 1,5 szkl mleka
- 3 jajka
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 2 piersi z kurczaka (ok. 400-500g)
- pół kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej (ok. 2 szkl)
- 1 cebula
- 1/2 średniego pora
- 3 pomidory
- 1 ogórek wężowy
- kukurydza (do smaku)
- przyprawa gyros
- sól
- pieprz
- ketchup
- odrobina oleju
- kilka ząbków czosnku
- gęsta śmietana lub majonez (ok. 200ml)
- sól
- pieprz
Mąkę i mleko rozrobić z solą i jajkami. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć naleśniki.
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą gyros i zostawic na 10 minut. Następnie usmażyć na odrobinie oleju.
Kapustę posiekać, dodać do niej kukurydzę w ulubionej ilości, pomidory i ogórka pokrojone w kostkę. Lekko warzywa oprószyć solą i pieprzem.
Cebulę posiekać w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Pora pokroić na cienke talarki.
Przygotować sos:
Do śmietany lub majonezu dodać przeciśnięty czosnek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać!
Na naleśniki naładać mięso, odrobinę ketchupu, pora, cebulę i surówkę z kapusty, pomidorów, ogórka i kukurydzy. Polać wszystko łyżką sosu czosnkowego i złożyć na pół! Podsmażyć chwilkę na patelni, żeby farsz zrobił się ciepły.
Polać jeszcze sosem czosnkowym i gotowe! Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz