czwartek, 7 czerwca 2012

Naleśniki Gyros

Oto mój pierwszy przepis jaki umieściłam w internecie kilka lat temu i cieszy sie ogromną popularnością Zajrzyjcie TU



  • Ciasto naleśnikowe:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 1,5 szkl mleka
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli

  • Nadzienie:

  • 2 piersi z kurczaka (ok. 400-500g)
  • pół kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej (ok. 2 szkl)
  • 1 cebula
  • 1/2 średniego pora
  • 3 pomidory
  • 1 ogórek wężowy
  • kukurydza (do smaku)
  • przyprawa gyros
  • sól
  • pieprz
  • ketchup
  • odrobina oleju
Sos:

  • kilka ząbków czosnku
  • gęsta śmietana lub majonez (ok. 200ml)
  • sól
  • pieprz


Mąkę i mleko rozrobić z solą i jajkami. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć naleśniki.
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą gyros i zostawic na 10 minut. Następnie usmażyć na odrobinie oleju.
Kapustę posiekać, dodać do niej kukurydzę w ulubionej ilości, pomidory i ogórka pokrojone w kostkę. Lekko warzywa oprószyć solą i pieprzem.
Cebulę posiekać w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Pora pokroić na cienke talarki.
Przygotować sos:
Do śmietany lub majonezu dodać przeciśnięty czosnek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać!
Na naleśniki naładać mięso, odrobinę ketchupu, pora, cebulę i surówkę z kapusty, pomidorów, ogórka i kukurydzy. Polać wszystko łyżką sosu czosnkowego i złożyć na pół! Podsmażyć chwilkę na patelni, żeby farsz zrobił się ciepły.
Polać jeszcze sosem czosnkowym i gotowe! Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz