środa, 8 sierpnia 2012

Kapusta zasmażana

Kapustka mój ulubiony dodatek do obiadu i niezapomniane wspomnienia z dzieciństwa....





Składniki:

  • główka kapusty
  • 150 gr boczku wędzonego pokrojonego w kosteczkę
  • łyżka suszonego koperku
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1 cebula pokrojona w kosteczkę
  • 1,5 szklanki bulionu (ja używam drobiowego)
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z cytryny do smaku ok.2 łyżek
  • cukier do smaku
Kapustę szatkujemy, podsmażamy na 2 łyżkach masła około 4minut całość podlewamy bulionem i dusimy na małym ogniu do miękkości. Na patelni podsmażamy boczek i cebulkę, jeżeli z boczku będzie za mało tłuszczu to dodajemy łyżkę masła posypujemy całość mąką (robimy zasmażkę). Tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do kapusty i intensywnie mieszamy gotujemy jeszcze chwilkę na bardzo małym ogniu, uważając żeby się nie przypaliło. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z  cytryny posypujemy wszystko koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz