Kapustka mój ulubiony dodatek do obiadu i niezapomniane wspomnienia z dzieciństwa....
Składniki:
- główka kapusty
- 150 gr boczku wędzonego pokrojonego w kosteczkę
- łyżka suszonego koperku
- 2 łyżki masła
- 1,5 łyżki mąki
- 1 cebula pokrojona w kosteczkę
- 1,5 szklanki bulionu (ja używam drobiowego)
- sól i pieprz do smaku
- sok z cytryny do smaku ok.2 łyżek
- cukier do smaku
Kapustę szatkujemy, podsmażamy na 2 łyżkach masła około 4minut całość podlewamy bulionem i dusimy na małym ogniu do miękkości. Na patelni podsmażamy boczek i cebulkę, jeżeli z boczku będzie za mało tłuszczu to dodajemy łyżkę masła posypujemy całość mąką (robimy zasmażkę). Tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do kapusty i intensywnie mieszamy gotujemy jeszcze chwilkę na bardzo małym ogniu, uważając żeby się nie przypaliło. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny posypujemy wszystko koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz