czwartek, 30 stycznia 2014

Roladki z pieczarkami

Jak zwykle coś prostego dla miłośników mięsa.



Składniki:

  • 400 gr polędwicy wieprzowej
  • 300 gr pieczarek
  • 1 średnia cebula + mała cebulka do sosu
  • olej
  • sól
  • pieprz
  •  masło
  • natka pietruszki
  • odrobina śmietanki do sosu
Mięso porcjujemy na 8 średnich kawałków, rozbijamy bardzo cienko, posypujemy pieprzem i solą z obu dwóch stron. Przygotowujemy sobie farsz: Pieczarki (150 gr) i cebule drobno posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić warzywa. Chwile smażyć i dodać masło doprawić solą i pieprzem. Smażyć do całkowitego odparowania płynu. Ostudzić.  Na każdego kotleta wykładamy porcje farszu i ciasno zwijamy, następnie spinamy wykałaczką. Podsmażamy do zrumienienia na rozgrzanym oleju . Dodajemy resztę pokrojonych pieczarek i poszatkowaną małą cebulkę oraz łyżkę masła. Smażymy jeszcze chwilę. Zalewamy wszystko wrzącą wodą dusimy pod przykryciem około 1 godziny, doprawiamy sos a na sam koniec dodajemy śmietankę i natkę pietruszki.

3 komentarze: