poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Chleb z masełkiem czosnkowo-pietruszkowym i żółtym serem

Danie bardzo szybkie i efektowne. Na pewno podbije podniebienie nie jednej osoby. Ja polecam do chlebka wino białe francuskie Celebro, półwytrawne pełne cytrusowych aromatów. Z tym przepisem wracam po dość długiej przerwie wakacyjnej. 





Składniki:

  • pół kostki miękkiego masła
  • pęczek  natki pietruszki drobno posiekanej
  • 2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • pieprz
  • sól
  • żółty ser
  • 1 duży okrągły chleb
Masło, pietruszkę, czosnek, sól, pieprz włożyć do blendera i zmiksować (można też dokładnie wszystkie składniki wymieszać).
Chleb nakroić tak jak pizze tylko nie do końca. Wewnętrzne ścianki chlebka posmarować masłem czosnkowo-pietruszkowym. A do każdej szpary włożyć gruby plaster żółtego sera. Chleb zapiekać w temperaturze 200 stopni C aż do rozpuszczenia sera. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz