środa, 30 stycznia 2013

Naleśniki jabłkowo-cynamonowe z nadzieniem

Doskonałe w każdym calu!! Dla wielbicieli jabłek i cynamonu, a uważam że na pewno tacy się tu pojawią! 







Składniki na naleśniki:
  • 2/3 szkl. mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 1 szkl. soku jabłkowego 
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę. Następnie smażymy bardzo cienkie naleśniki, mi wyszło 10 sztuk.

Składniki na nadzienie:
  • 250 gr twarogu
  • cukier do smaku
  • cynamon do smaku
  • 2 starte jabłka
  • ewentualnie garść rodzynek moczonych w gorącym mleku
Twaróg wkładamy do miseczki i ugniatamy widelcem dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.

Dodatkowe składniki:
  • 1-2 jabłka (potarte)
  • odrobina cukru
  • około 100 ml śmietany słodkiej
Na usmażone naleśniki wykładamy porcję farszu i rolujemy. Wkładamy do żaroodpornego naczynia przykrywamy potartymi jabłkami, odrobina cukru i śmietaną (można dodatkowo posypać cynamonem). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 10 minut.

5 komentarzy:

  1. omomom ale pyszne naleśniki <3

    OdpowiedzUsuń
  2. O pyszności, naleśniki z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym znam, ale żeby dodawać sok z jabłek do ciasta? Super sprawa!

    OdpowiedzUsuń
  3. O, nigdy nie dodawałam cynamonu do ciasta, ale to świetny pomysł :) To na pewno dodatkowo podkreśla smak farszu. Muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Te naleśniki mogę jeść nawet bez farszu :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń