sobota, 1 grudnia 2012

Pierogi z karkówką

Pierogi z najlepszego ciasta pod słońcem z doskonałym farszem nic innego jak tylko pałaszować!

Przepis na ciasto znalazłam tu




Składniki na ciasto:

  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • około 1/4 l wody
Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy miękkie masło (ja je prędzej lekko rozpuściłam) i rozcieramy palcami. Dodajemy jajko wraz z żółtkami, sól oraz stopniowo wodę. Zagniatamy elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na jakieś 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy farsz oto składniki:
  • 2 plastry karkówki 
  • cebula
  • 5 pieczarek
  • pietruszka
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • musztarda do zamarynowania mięsa
  • masło
  • 3 łyżki śmietany słodkiej


Najpierw musimy oczyścić mięso i lekko je rozbić następnie dokładnie posmarować je musztardą. I obsmażyć na rozgrzanym oleju aż do zrumienienia. Zalać to mięso gorąco wodą (ewentualnie dodajemy kostkę mięsną lub grzybową) i dusić pod przykryciem do miękkości (ja zawsze przygotowuje więcej karkówki i mam 2 obiady z jednej części robię karkówkę w sosie a z 2 mam mięsko na farsz)
Pieczarki obieramy i kroimy bardzo drobno to samo robimy z cebulą. Na patelni podgrzewamy masło wrzucamy na nie pieczarki i cebulę pod koniec dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy wszystko. Dodajemy do tego naszą gotową karkówkę (bez sosu), pietruszki i śmietany już nie gotujemy. Dokładnie mieszamy i rozgniatamy mięsko widelcem aby powstała z tego masa nadająca się do nadziania pierogów (równie dobrze możemy zmielić wszystko w blenderze). Rozwałkowujemy cienko ciasto na stolnicy. Wykrawamy szklanką koła, nakładamy farsz i sklejamy nasze pierogi.  Gotujemy wrzucając na wrzącą, osoloną wodę. Od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy przez 5-6 min. Ja po ugotowaniu obsmażyłam je na masełku z cebulką. 

4 komentarze:

  1. Pierogi w każdym wydaniu. Takie też by mi na pewno smakowały!

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, przepis warty wypróbowania :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. Dziękuję za rewelacyjny przepis. Pierogi zrobiłam pieczone i do środka twój farsz:) REWELACJA. Polecam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja ten farsz jest super ;) muszę zrobic :) dzieki za przypomnienie :) pozdrawiam

      Usuń