Pierogi z najlepszego ciasta pod słońcem z doskonałym farszem nic innego jak tylko pałaszować!
Przepis na ciasto znalazłam tu
Składniki na ciasto:
- 50 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- około 1/4 l wody
W tym czasie przygotowujemy farsz oto składniki:
- 2 plastry karkówki
- cebula
- 5 pieczarek
- pietruszka
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- musztarda do zamarynowania mięsa
- masło
- 3 łyżki śmietany słodkiej
Najpierw musimy oczyścić mięso i lekko je rozbić następnie dokładnie posmarować je musztardą. I obsmażyć na rozgrzanym oleju aż do zrumienienia. Zalać to mięso gorąco wodą (ewentualnie dodajemy kostkę mięsną lub grzybową) i dusić pod przykryciem do miękkości (ja zawsze przygotowuje więcej karkówki i mam 2 obiady z jednej części robię karkówkę w sosie a z 2 mam mięsko na farsz)
Pieczarki obieramy i kroimy bardzo drobno to samo robimy z cebulą. Na patelni podgrzewamy masło wrzucamy na nie pieczarki i cebulę pod koniec dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy wszystko. Dodajemy do tego naszą gotową karkówkę (bez sosu), pietruszki i śmietany już nie gotujemy. Dokładnie mieszamy i rozgniatamy mięsko widelcem aby powstała z tego masa nadająca się do nadziania pierogów (równie dobrze możemy zmielić wszystko w blenderze). Rozwałkowujemy cienko ciasto na stolnicy. Wykrawamy szklanką koła, nakładamy farsz i sklejamy nasze pierogi. Gotujemy wrzucając na wrzącą, osoloną wodę. Od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy przez 5-6 min. Ja po ugotowaniu obsmażyłam je na masełku z cebulką.
Pierogi w każdym wydaniu. Takie też by mi na pewno smakowały!
OdpowiedzUsuńPolecam, przepis warty wypróbowania :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam. Dziękuję za rewelacyjny przepis. Pierogi zrobiłam pieczone i do środka twój farsz:) REWELACJA. Polecam:)
OdpowiedzUsuńRacja ten farsz jest super ;) muszę zrobic :) dzieki za przypomnienie :) pozdrawiam
Usuń