Nabrałam ochoty na kluski śląskie ale niestety nie miałam mąki ziemniaczanej więc w zastępstwie użyłam mąkę kukurydzaną. Polanę sosem z karkówki mniam mm... wyszły wspaniałe.
Składniki:
- około 1 kg ziemniaków
- mąka kukurydzana
- 1 jajko
Ziemniaki, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Lekko ostudzić, przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ziemniaki przełożyć do garnka lub miski i dokładnie wyrównać powierzchnie. Ziemniaki należy podzielić na 4 części. Jedną część wyciągnąć z garnka.
W puste miejsce należy wsypać tyle mąki kukurydzanej, ile było ziemniaków dodać jajko.
Dodać odłożone ziemniaki i całość zagnieść na jednolite ciasto. (Jeśli ciasto będzie się bardzo kleić, dodać jeszcze trochę mąki)
Z ciasta formować kulki, lekko je spłaszczyć i zrobić palcem wgłębienie w środku.
W dużym garnku zagotować wodę. Dobrze ją posolić. Wrzucać kluski na wrzątek partiami. Od wypłynięcia gotować ok. 3 min. na małym ogniu.
W tym połączeniu pasuje mi mąka kukurydziana :)
OdpowiedzUsuńOj pasuje ;)
OdpowiedzUsuńa przepis na te mięsko moge poprosic?
OdpowiedzUsuńProszę bardzo http://gotoweprzepisy.blogspot.co.uk/2012/09/karkowka-z-miodowa-nuta.html pozdrawiam :)
UsuńMmmm :-) zaraz zabieram sie do roboty :-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam te kluski wg przepisu i po wrzuceniu ich do wody rozplynely się, wyszła zupa :( co poszło nie tak?
OdpowiedzUsuńByc moze to wina ziemniakow :/ nie powinno sie robic klusek ze świezych.
Usuńczęść była "wczorajsza", ale część świeżo po ugotowaniu. dzięki za podpowiedź, spróbuję jeszcze raz :)
UsuńProponuję ugotować jednego kluska na próbę.jak rozgotuje się to do reszty ciasta dodać wiècej mąki
UsuńKluski z mięsem i sosikiem, genialne danie na każdy obiad. Mógłbym jeść codziennie.
OdpowiedzUsuńJa tez :)
UsuńMam ochote na kluski i mam farsz miesny do pierogów😊 chyba zaryzykuje i połączę 😁 co myslicie?
OdpowiedzUsuńOjej ;) mniam daj znać czy wyszło :)
Usuń