wtorek, 9 października 2012

Mleko, miód i biszkopt...Moja mleczna kanapka

Mój pierwszy kęs tego ciasta i myśli "Boże to ciasto jest zaj...." chociaż z reguły nie przeklinam. A na drugi dzień jest jeszcze lepsze w smaku. Jest dużo przepisów na to ciasto ale mój autorski jest znakomity :) 






Składniki na ciasto:

  • 6 jajek
  • 80 g cukru 
  • 115 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 40 g masła, roztopionego i wystudzonego
  • 2 łyżki miodu
 Mąkę i kakao przesiać.Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z miodem na jasny, puszysty krem.Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodać krem z żółtek i delikatnie wymieszać. Do masy delikatnie wmieszać przesianą mąkę i kakao. Wlać masło i równie delikatnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia,samo dno. Gotową masę delikatnie przelać do tortownicy. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzony blat przekroić wzdłuż na 2 równe części.

Składniki na krem:

  • pół szklanki mleka
  • około 1 szklanki mleka w proszku (pełnego) *
  • około 3 łyżek miodu
  • 150 g masła

Mleko (w płynie) , masło i miód zagotować (tak aby masło się roztopiło i składniki się połączyły). Ostudzić. Wsypać  mleko w proszku i ucierać, do gładkości.
* Ja dawałam mleko w proszku na "oko" chciałam uzyskać masę, która nie będzie za sztywna moja miała konsystencję gęstego jogurtu(widać na 3 zdj.) , ale miej więcej było to w około szklanki może ciut więcej.
Przełożyć ciasto kremem.

Składniki na polewę:

  • 1,5 łyżki masła 
  • 4 łyżki kakao 
  • 3 łyżki cukru
  • około 5 łyżek śmietany kremowej
Masło, cukier, kakao włożyć do garnuszka i podgrzać na małym ogniu aby składniki się połączyły. Zdjąć z ognia i wlać śmietanę dokładnie wymieszać. Polać gotowe ciasto i  włożyć je do lodówki na kilka godzin.

10 komentarzy:

  1. Fajne może być to ciacho, koniecznie muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie :) Szkoda, że nigdy nie wychodzi mi biszkopt...

    OdpowiedzUsuń
  3. "Oryginalnego batonika" wyglądam a Twoja recenzja zdecydowanie przekonała mnie do wypróbowania tego przepisu :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis wypruwałam w sobotę i powiem krótko - rewelacja :P... Goście opróżnili całą blachę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na jaki wymiar blachy jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy do biszkopta nie dodajemy proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń