środa, 10 października 2012

Doner kebab z sosem mango

Coś dla miłośników fast foodów, nie jadam takich z barów boję się ryzykować ;) a tu wiem dokładnie co w "trawie piszczy"! 

Sposób na pieczenie mięsa znalazłam na YouTube.






Składniki na kebab:

  • 350 gr mięsa 
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki papryki w proszku (słodka bądź ostra-wasz wybór)
  • 1/2 łyżeczki KMINU
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • skórka z 1 cytryny
  • pieprz
  • sól
  • bułka tarta 
Do mięsa dodać wszystkie przyprawy i bułkę tartą dokładnie wyrobić mięso. Odstawić na jakieś 30 minut. Następnie uformować kebab, zawinąć w folię aluminiową i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Następnie odwijamy z folii i nabijamy na dwa patyki najlepiej metalowe kładziemy nad miseczką i wkładamy   do piekarnika na tryb grillowania na największą moc. W czasie grillowania obracamy mięsko. Czas grillowania to około 15 minut. Po tym czasie ścinamy porcje mięsa i znowu wkładamy do grilla żeby się zrumienił. Można to zrobić w łatwiejszy sposób kiedy mięso się upiecze w folii ścinamy je (całe) na bardzo cienkie plasterki i wkładamy do grilla.

Składniki na sos:
  • jedno mango
  • sok z połowy limonki
  • skórka z połowy limonki
  • pół czerwonej cebuli
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • ewentualnie szczypta  pieprzu cayenne
Mango obrać, usunąć pestkę dodać pozostałe składni i zmiksować je w blenderze.

Składniki na sałatkę:
  • 1/2 czerwonej kapusty
  • kolendra świeża
  • pomidor
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
Kapustę zetrzeć na tarce, dodać posiekana cebulę, kolendrę, pomidora obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki dokładnie połączyć dodać dodać oliwę i przyprawić.

Dodatkowo : chlebki pita 

Chlebek pita podpiec w piekarniku, naciąć posmarować wewnątrz sosem i wypełnić mięsem i sałatką, polać jeszcze sosem. Smacznego




1 komentarz: