poniedziałek, 17 września 2012

Delikatna polędwica na placuszkach z pure z bobu

Danie niezwykłe, bardzo smaczne a pure z bobu pyszne. Mięso delikatne a placuszki niebo w gębie ach co to był za obiad....



Składniki:

  •  1/2 kg polędwicy wieprzowej
  • musztarda
  • sól 
  • pieprz
  • majeranek
  • papryka słodka w proszku
  • czosnek granulowany
  • pure z grzybów lub suszone grzyby sproszkowane
Składniki na pure z bobu:
  • 1/2 kg bobu ugotowanego i obranego
  • 3 łyżki masła
  • łyżka koperku
  • sól 
  • pieprz
Składniki na placuszki:
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 cukinia
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • łyżka koperku
Polędwice oczyścić i przekroić na 3 kawałki, ponacinać lekko nożem(lub jakimś szpikulcem). Każdą posmarować musztardą i posypać obficie przyprawami (czosnek, majeranek, papryka, sól, pieprz) Włożyć do lodówki na kilka godzin. Następnie mięso mocno obsmażyć na patelni, po czym włożyć do naczynia żaroodpornego. A na patelnie wlać 2 szklanki gorącej wody dodać pure z grzybów i doprawić. Płyn wylać na mięso, przykryć naczynie i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 40 minut. Sos na koniec można zagęścić mąką.

Składniki na pure z bobu połączyć i zmiksować blenderem.

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach tak samo zrobić z cukinią i cebulą. Dodać jajko, sól, pieprz, obie mąki i koperek. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć placuszki na rozgrzanym oleju.

Kiedy mięso będzie gotowe pokroić je na plastry wyłożyć na placki i polać sosem.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz