wtorek, 14 sierpnia 2012

Wieżyczki bezowe

Takie mini torciki z pyszna ubita kremówką i musem z truskawek a do tego bezy nie ma nic lepszego...



Składniki na bezy:
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru 
Składniki na krem:
  • około 150 ml kremówki mocno schłodzonej
  • 3/4 szklanki musu z  truskawek 
  • cukier do smaku (jak kto lubi)
  • garść borówek lub jagód 
Ubijamy pianę z białek(ze szczypta soli), dodając stopniowo cukier. Wkładamy masę do woreczka na krem i wyciskamy bezy(w kształcie kółek o średnicy około 8 cm) na papier do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 150 stopni C przez około 35 minut.
Ubijamy kremówkę na największych obrotach miksera, dodajemy cukier dalej ubijamy. Następnie dodajemy mus z truskawek i delikatnie mieszamy.
Na wystudzone bezy kładziemy na przemian krem kilka borówek, beza,krem,borówki,beza i można dla ozdoby dać trochę musu lub polewę czekoladową. Smacznego!

4 komentarze: