wtorek, 14 sierpnia 2012

Placuszki wyjątkowe

Znam ten przepis od zawsze nawet nie wiem od kogo (tak długo), smakują o wiele lepiej niż zwykłe placki ziemniaczane! Gorąco polecam






 Składniki na około 12 placuszków:

  • 2 duże marchewki
  • 1 duży ziemniak
  • 1.5 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 jajko
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 cebulka
  • 1 ząbek czosnku


Marchewki, ziemniaka i cebulę zetrzeć na tarce (duże oczka). Następnie dodać jajko, mąki, potarty ząbek czosnku, natkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i od razu smażyć, formując nie grube placuszki na rozgrzanym oleju.
*Jeżeli będzie potrzeba odcisnąć soki z ziemniaków
*Placuszki "piją" dużo tłuszczu, po usmażeniu radze kłaść je na papierowy ręcznik
*Żeby sprawdzić czy wsypałam dość soli smażę najpierw mały placuszek i go smakuję
*Najlepiej smakują z gęstym jogurtem greckim lub kwaśną śmietaną

2 komentarze:

  1. O, z marchewką to jeszcze nigdy nie jadłam :)) Czas spróbować!

    OdpowiedzUsuń