czwartek, 7 czerwca 2012

Kotlety mielone - doskonałe


Po wielu latach, licznych próbach udało mi się stworzyć kotlety mielone, które według mnie, mojej rodziny i znajomych są doskonałe.




Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 jajka
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • bułka tarta
  • szklanka rosołu  grzybowego
  • łyżka masła
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • łyżka natki pietruszki lub koperku (jak kto woli)
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia



Bierzemy miskę wlewamy do niej rosół grzybowy(ciepły) dodajemy masło, natkę pietruszki, cebule pokrojoną w drobna kostkę,koncentrat pomidorowy, potarte ząbki czosnku oraz bułkę tartą tak żeby zagęścić płyn ale nie tworząc zbyt suchej masy-ma być delikatnie wilgotna. Do tego wrzucamy mięso i 2 jajka - jeżeli będzie konieczność dosypujemy bułkę tartą tak żeby kotlety się dobrze formowały. Doprawiamy pieprzem i solą! Formujemy zgrabne kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju. Mój sposób smażenia jest następujący: smażę je najpierw na niewielkim ogniu po kilku minutach obracam a następnie delikatnie nakuwam je widelcem żeby soki wyciekły ze środka potem zwiększam ogień i rumienie je na złoty kolor!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz