Po wielu latach, licznych próbach udało mi się stworzyć kotlety mielone, które według mnie, mojej rodziny i znajomych są doskonałe.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 2 jajka
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- bułka tarta
- szklanka rosołu grzybowego
- łyżka masła
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- łyżka natki pietruszki lub koperku (jak kto woli)
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Bierzemy miskę wlewamy do niej rosół grzybowy(ciepły) dodajemy masło, natkę pietruszki, cebule pokrojoną w drobna kostkę,koncentrat pomidorowy, potarte ząbki czosnku oraz bułkę tartą tak żeby zagęścić płyn ale nie tworząc zbyt suchej masy-ma być delikatnie wilgotna. Do tego wrzucamy mięso i 2 jajka - jeżeli będzie konieczność dosypujemy bułkę tartą tak żeby kotlety się dobrze formowały. Doprawiamy pieprzem i solą! Formujemy zgrabne kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju. Mój sposób smażenia jest następujący: smażę je najpierw na niewielkim ogniu po kilku minutach obracam a następnie delikatnie nakuwam je widelcem żeby soki wyciekły ze środka potem zwiększam ogień i rumienie je na złoty kolor!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz