poniedziałek, 28 listopada 2016

Domek z piernika

Na Święta nie może zabraknąć domku z piernika, bo co to by były za Święta ;) a przy pieczeniu domku rozchodzą się niesamowite aromaty u mnie co roku ten sam przepis, tylko przystrojenie inne :) Pieczenie takiego domku to super zabawa :) warto podarować komuś taki piękny prezent. Przepis bierze udział w konkursie Kulinarny Blog Roku 2016









Składniki:


  • 600 g mąki pszennej 
  • 250 g masła
  • 200 g cukru 
  • 7 łyżek płynnego miodu 
  • 1,5  płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 gr  przyprawy do piernika
  • łyżka kakao
Przy wykonywaniu Chatki z piernika jest potrzebny szablon, który trzeba wyciąć  i odrysować na rozwałkowanym cieście. Do mojej chatki wykonane zostały następujące szablony: Dach 10 cm na 15 cm; Ściana boczna z oknem 13 cm na 7 cm (w tej ścianie należy wyciąć okienka), Przód i tył chatki 11 cm na 16 cm (w najwyższym punkcie) i 7 cm (przy ścianie), Podstawa 20 cm na 18 cm.

 Do garnuszka wkładamy masło, miód i cukier. Podgrzewamy do rozpuszczenia masła i cukru. Odstawiamy do ostygnięcia. Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę. Dokładnie wymieszać suche składniki. Dodać przestudzoną masę miodową. Dokładnie wymieszać aż powstanie zwarta masa. W razie konieczności dodać mąki lub miodu. Masę piernikową wałkujemy na grubość około 5 mm. Wycinamy wszystkie elementy domku jaki i dodatkowe pierniczki do ozdoby (ja w okienka włożyłam pokruszone landrynki dzięki temu powstały szybki). Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 12 minut w temperaturze 180 stopni C. Przełożyć na kratkę do wystudzenia.


Lukier do dekoracji:
  • 1 białko
  • ponad szklanka cukru pudru
Białka utrzeć razem z cukrem na gładki lukier (musi być bardzo gęsty)

Czas na sklejanie domku, trzeba przy tym trochę cierpliwości :) Oczywiście jako kleju używamy lukru. Na sam koniec zostaje najlepsze, dekoracja to już pozostawiam waszej inwencji twórczej. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz