niedziela, 24 lipca 2016

Cukinia faszerowana mięsem mielonym podana z kuskusem, karmelizowaną cebulą i czarnuszką

Dostałam od cioci (Hanki) piękne  cukinie bardzo się ucieszyłam ;) Musiałam z nich wyczarować coś pysznego,  w głowie zaświtał mi pomysł na zapiekaną faszerowaną cukinię. Nadziałam ją farszem mięsnym podałam do tego pyszny kuskus z karmelizowaną cebulą, rodzynkami i czarnuszką. Danie jest naprawdę bardzo smaczne i sycące. 






Składniki na kuskus:
  • 1 szklanka suchego kuskusu
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • sól do smaku
  • 3 łyzki masła
  • pieprz do smaku
  • mała garść rodzynek
  • duza szczypta czarnuszki
  • 3 cebule
  • 1 łyzka oleju
  • garsc natki pietruszki
Cebulę pokroić w kostkę (nie koniecznie drobną). Na patelni rozgrzać olej, dodac cebule i szczyptę soli. Smazyc ją na bardzo wolnym ogniu przez około pół godziny, często mieszając. Na koniec dodac 3 łyki wody, wsypać rodzynki i czarnuszkę,  jeszcze chwile smazyc do odparowania wody.
Na naczynie żaroodporne wysypać kuskus, posypać delikatnie sola i pieprzem. Zamieszać. Na to wylać wrzątek i odstawic na 5 minut. Po tym czasie dodac masło, przykryc folia aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika (150 s C) na 15 minut. Po wyjęciu kaszy z piekarnika dodac cebulę i posypac natka pietruszki. 


Składniki na cukinie:
  • 2 mniejsze cukinie
  • 400 gr mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
  • 3/4 szklanki bulionu grzybowego lub drobiowego
  • 1 łyzka keczupu 
  • 100 gr pieczarek
  • 1 łyzka sosu worcestershire
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • olej
  • 1 czerstwa bułka lub kawałek bagietki
  • duza garść natki pietruszki
  • duza garśc tartego sera (edamski, mozzarella)
  • 1 żółtko 
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół. Połozyc na blaszce wyłożonej pergaminem i  wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 s C) na 15 minut. Po tym czasie wyjąc blachę z piekarnika i wydrązyc cukinie, zostawiając około 1 cm brzegu, wgłębienie delikatnie posolić.  Miąższ posiekać i przesmazyc na odrobinie oleju razem z poszatkowanym czosnkiem. 
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i na małym ogniu zeszklić cebulę i pieczarki pokrojone w kosteczkę. Następnie dodać mięso, chwilę przesmazyc.  Dodać keczup i sos worcestershire zamieszać. Następnie wlać bulion, dusić pod przykryciem przez około pół godziny do czasu az cały płyn odparuje.Doprawić pieprzem i solą. Dodac cukinie z czosnkiem,  większą cześc sera, natki pietruszki i żółtko. Dokładnie wymieszać. 
W wysokim naczyniu umieścić porwaną czerstwą bułkie i zblendowac ją na "średnio-sypko", dodac odrobione oleju, resztę sera oraz natki, delikatnie doprawić solą. 
Farszem napełnic łódeczki cukinii, posypać je naszą kruszonką z bułki. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 s C) na 20 minut.   

4 komentarze:

  1. Osobiście prawie do wszystkiego dodaję czarnuszkę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez ją bardzo lubię :) Warto spróbowac! pozdrawiam

      Usuń
  2. Bardzo fajny przepis, pysznie to wygląda :-)
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam Twój blog i wszystkie przepisy.
    Ten szczególnie skradł moje serce i podniebienie :)
    Ja ostatnio robiłam krem z kiszonej kapusty i wyszedł pyszny.
    Przepis u mnie na blogu.
    Uwaga, on odchudza! :)

    OdpowiedzUsuń