środa, 16 grudnia 2015

Pasztet najlepszy - grzybowy

Podobno co się zamieści w internecie to juz nigdy nie przepadnie ;) oby tak było, taki doskonały smakołyk musi byc zapamiętany na zawszę!!! Przedstawiam Państwu najlepszy pasztet na swiecie!!! Poezja!!!




Składniki:
  • 1/2 kg łopatki wieprzowej 
  • 1/2 kg surowego boczku
  • 200 gr boczku surowego wędzonego
  • 2 średnie marchewki
  • 1/2 selera
  • 2 duze cebule
  • 400 gr wątróbki drobiowej
  • 1 kajzerka namoczona w mleku
  • mleko do wymoczenia wątróbki
  • garść grzybów suszonych
  • 500 gr pieczarek brunatnych
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • bułka tarta 
  • masło
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • olej

Mięso opłukać, marchewkę i seler obrac. Łopatkę, boczek surowy i wędzony, marchewki i seler włozyc do garnka zalać 3 litrami wody. Posolić dodac ziele i liście laurowe. Gotować na małym ogniu az mięso będzie miękkie. Oczyszczona i opłukana wątróbkę zamoczyć na pol godziny w mleku. Następnie podsmazyc z obrana i posiekana cebula na 2 łyzkach oleju. Grzyby zamoczyc w 150 ml wrzątku i odstwaic. Pieczarki oczyscic, pokroić w talarki i podsmazyc na łyżce masla, delikatnie doprawić solą i pieprzem. Przestudzone mięso, wątróbkę, grzyby (wody nie wylewaj) i warzywa (marchewki i seler) zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa. Pod koniec przepuścić przez maszynkę dobrze odcisnieta kajzerkę. Powstała masę wyrobic razem z jajkami, wodą z suszonych grzybów (zostaw 4 łyki wody), doprawić solą, pieprzem oraz suszonym majerankiem. Pieczarki dodc do masy. Jeszcze raz starannie wymieszać. Przygotować sobie keksówki (około 20x7 cm) wysmarować je masłem i posypać bulka tartą. Wyłozyc naszą masę do foremek, wyrownac wierzch. Kazdy pasztet polac 2 łyzkami wody z grzybów i posypać równo bułką tartą. Piec w temperaturze 200 st C przez około godzinę. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz