czwartek, 20 sierpnia 2015

Aromatyczne piersi z kurczaka

Wspaniałe i bardzo aromatyczne piersi z kurczaka pod pieczarkami i żółtym serem. Danie godne polecenia. 




Składniki:
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 łyzki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • cebula
  • 300 gr pieczarek 
  • papryka ostra w proszku 
  • 150 gr żółtego sera potartego
  • 1 łyzka masła
  • natka pietruszki
Piersi oczyści i podzieli na mniejsze płaty, mozna delikatnie rozbić. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą ostrej papryki, oregano. Odstawic na kilka godzin. Pieczarki oczyścić i posiekać drobno, cebule pokroić w małą kostkę, przesmazyc na maśle, doprawić solą i pieprzem.  Następnie kazdy kawałek mięsa obsmazyc na patelni najlepiej grillowej. Usmażone piersi kładziemy na blachę wyłożoną folią aluminiową. Smarujemy majonezem, kładziemy porcję pieczarek oraz sera. Pieczemy w piekarniku pod grillem (moze byc opcja góra-dół) przez 15 minut. Na koniec posypujemy nasze mięsko natką pietruszki. 

2 komentarze:

  1. To danie robię dość często i faktycznie jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie smakowite! i absolutnie w moim guście;)

    OdpowiedzUsuń