sobota, 21 marca 2015

Pasztet ze śliwką i kilka przepisów na Wielkanoc

O to wspaniały przepis na pyszny pasztet, może komuś się przyda na zbliżającą się Wielkanoc. Dodaję dodatkowo pod TYM LINKIEM kilka propozycji na zbliżające się święta.




Składniki:


  • 1/2 kg mięsa wieprzowego (np. karkówki, łopatki)
  • 1/2 kg surowego boczku
  • 250 gr wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • 1 duża marchewka
  • 1 kajzerka
  • mleko
  • 1/2 selera
  • olej
  • garść śliwek wędzonych
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka
  • majeranek
  • bułka tarta
  • odrobina masła
Mięso, boczek, marchewkę i seler (obrane) gotujemy do miękkości ze sporą szczyptą soli. Oczyszczoną wątróbkę podsmażamy na odrobinie oleju z poszatkowaną cebulą. Przestudzoną wątróbkę, mięso i warzywa zmielić w maszynce (2x). Pod koniec dodac namoczoną w mleku kajzerkę (dobrze odciśniętą). Naszą powstałą masę wyrobić z jajkami, doprawić do smaku sola, pieprzem, majerankiem na sam koniec dodać pokrojone Śliwki. Formę keksówke posmarować masłem i opruszyć bułką tartą. Wyłożyć naszą gotowa masę i zapiekać w temperaturze 200 stopni C przez około 1 godzinę aż pasztet się zrumieni. 

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Pasztet jest super! U Nas zniknął w 2 dni :) - a były 2 foremki
      Pozdrawiam

      Usuń