sobota, 14 grudnia 2013

Bigos pieczony na żeberkach

Postanowiłam, że na tę Święta przygotuję wyśmienity bigos pieczony, który smakuję jeszcze lepiej niż gotowany. Polecam! 




Składniki:
  • 1.5 główki kapusty 
  • 1/2 kg kapusty  kiszonej
  • 4 cebulę
  • 400 gr boczku wędzonego
  • 50 gr suszonych grzybów
  • 600 gr kiełbasy jałowcowej lub myśliwskiej
  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • koncentrat pomidorowy
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • po 20 ziarenek jałowca i  ziela angielskiego
  • 12 liści laurowych
  • odrobina kminku
  • cukier do smaku
  • smalec
  • ciepły bulion mięsny lub grzybowy około 2-3 szklanki (może być z kostki)
  • 2 opakowanie  suszonych śliwek
  • papryka w proszku
Grzyby moczymy. Kapustę szatkujemy bardzo drobno. Kapuste kiszona szatkujemy i płuczemy pod wodą. Żeberka porcjujemy solimy i pieprzymy. Cebulę kroimy w kostkę. Boczek i kiełbasę kroimy w większą kostkę. Grzyby wyciągamy z wody i kroimy, bulion zostawiamy.  Na odrobinie smalcu w brytfannie podsmażamy mięs, boczek, kiełbasę i cebulę. Wyjmujemy wszystko na talerz a na pozostałym tłuszczu podsmażamy delikatnie kapustę.Wyciągamy kapustę na oddzielny talerz. Piekarnik nagrzewamy do 130 stopni C z termoobiegiem. Do brytfanny wkładamy warstwami mięso z cebulą, kapustę, przyprawy, grzyby, mięso z cebulą, kapustę, pokrojone śliwki oraz sól i pieprz. Zalać całość szklanką bulionu i wodą z grzybów. Wstawić do piekarnika i piec godzinę (od czasu do czasu sprawdzając czy jest dość płynu i czy się nie przypala)pieczemy następną godzinę, ponownie sprawdzamy czy nic się nie przypala po tym czasie zalać bigos resztą bulionu wymieszanego z koncentratem pomidorowym piec do miękkości kapuchy około 1,5 godziny. Na sam koniec doprawiamy jeszcze nasz bigos w razie konieczności cukrem, solą i pieprzem. Bigos pieczemy pod przykryciem. 
Ja dodaję zawsze do bigosu miedzy warstwy grzyby świeże  lub mrożone w zależności jakie posiadam,  całe lub przekrojone na pół. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz