sobota, 14 grudnia 2013

Bigos pieczony na żeberkach

Postanowiłam, że na tę Święta przygotuję wyśmienity bigos pieczony, który smakuję jeszcze lepiej niż gotowany. Polecam! 




Składniki:
  • 2 główki kapusty (można dodać zamiast 1 główki - kapustę kiszoną Ja nie lubię )
  • 2 cebulę
  • 200 gr boczku wędzonego
  • 20 gr suszonych grzybów
  • 300 gr kiełbasy jałowcowej lub myśliwskiej
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • koncentrat pomidorowy
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • po 6 ziarenek jałowca i  ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • odrobina kminku
  • cukier do smaku
  • smalec
  • ciepły bulion mięsny lub grzybowy około 2-3 szklanki (może być z kostki)
  • garść suszonych śliwek
  • papryka w proszku
Grzyby moczymy. Kapustę szatkujemy bardzo drobno. Żeberka porcjujemy solimy i pieprzymy. Cebulę kroimy w kostkę. Boczek i kiełbasę kroimy w większą kostkę. Grzyby wyciągamy z wody i kroimy, bulion zostawiamy.  Na odrobinie smalcu w brytfannie podsmażamy mięs, boczek, kiełbasę i cebulę. Wyjmujemy wszystko na talerz a na pozostałym tłuszczu podsmażamy delikatnie kapustę.Wyciągamy kapustę na oddzielny talerz. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C z termoobiegiem. Do brytfanny wkładamy warstwami mięso z cebulą, kapustę, przyprawy, grzyby, mięso z cebulą, kapustę, pokrojone śliwki oraz sól i pieprz. Zalać całość szklanką bulionu i wodą z grzybów. Wstawić do piekarnika i piec godzinę (od czasu do czasu sprawdzając czy jest dość płynu i czy się nie przypala) po tym czasie zalać bigos resztą bulionu wymieszanego z koncentratem pomidorowym piec do miękkości kapuchy około 1,5 godziny. Na sam koniec doprawiamy jeszcze nasz bigos w razie konieczności cukrem, solą i pieprzem. Bigos pieczemy pod przykryciem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz