środa, 31 lipca 2013

Zapiekanka alla bolognese

Każdy zna na pewno ten smak, ale czy próbowaliście już wersji zapiekanej?! Jak dla mnie to strzał w 10 koniecznie spróbujcie :)





Składniki:

  • 250 gr makaronu, np. muszelek 
  • 500 ml passaty 
  • cebula drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 gr mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku
  • oregano
  • tymianek
  • bazylia
  • odrobina cynamonu
  • odrobina oleju lub oliwy
  • 6 plastrów sera żółtego 
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na oleju podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę do tego dodaj rozdrobnione mięso mielone i zmiażdżony ząbek czosnku. Następnie dodaj oregano, sól i pieprz i smaż do momentu aż mięso będzie dobre :) Zalej wszystko passatą i dopraw do smaku resztą przypraw. Gotuj jakieś 15 minut na bardzo wolnym ogniu. Następnie układaj warstwami w naczyniu żaroodpornym zaczynają od sosu, makaron itd. Na sam koniec przykryj naszą zapiekankę serem i zapiekaj 20 minut w 200 stopniach C.


2 komentarze:

  1. wygląda przepysznie , jeszcze dziś wypróbuję :)

    http://praca-dodatkowa-kosmetyki.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) ja to makaronu uwielbiam pod każdą postacią :) pozdrawiam

      Usuń