środa, 22 maja 2013

Oponka mielona z jajkiem

Mała wariacja z mięsem mielonym!





Składniki:
  • 400 gram mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebulka bardzo drobno posiekana
  • 1 łyżka musztardy ostrej
  • 1 żółtko do masy + jajka do kotletów (wszystko zależy od wielkości kotlecików i ile Wam wyjdzie)
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej
Mięso dokładnie wyrabiamy z żółtkiem, cebulką, musztarda, solą i pieprzem. Jeżeli masa będzie za rzadka dodajemy odrobinę bułki tartej. Formujemy dosyć duże kotlety w których małą szklaneczką wycinamy środek, obtaczamy je dokładnie w bułce tartej. Na rozgrzanym oleju obsmażamy nasze oponki z każdej strony pod koniec smażenia w każda dziurkę wbijamy jajko i smażymy na każdej stronie po około 30 sekund tak żeby białko się ścięło. 

3 komentarze:

  1. jejku, ale bajernackie danie! Takie efektowne, haha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ijej ale bardzo ciekawy pomysł, zrobię mężowi :)

    OdpowiedzUsuń