czwartek, 21 marca 2013

Zapiekanka mięsno-ziemniaczana

Lubie robić zapiekanki, powodów jest wiele: można opróżnić lodówkę, zjeść smacznie i nie wkładając w to dużo wysiłku. A o to moja zapiekanka. 







Składniki:
  • 3 ugotowane w mundurkach średnie ziemniaki
  • 1 cebula biała
  • 400 gr mięsa mielonego wieprzowego
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 150 gr pieczarek
  • 1 kulka mozzarelli 
  • 100 ml śmietany słodkiej
  • sól
  • pieprz
  • 400 ml Passaty
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 ząbki potarte ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • oregano do smaku
  • olej
  • cukier
Oby dwie cebule kroimy w drobna kostkę, odkładamy pół białej. Na rozgrzaną patelnie lejemy odrobinę oleju i wrzucamy 1 1/2 cebuli , smażymy chwileczkę i wrzucamy mięso. Dokładnie mieszamy i smażymy jakieś 5 minut następnie dodajemy czosnek, sól, pieprz, oregano, cynamon smażymy dalej aż mięso będzie dobre. Na innej patelni podsmażamy pozostała cebulę i pokrojone w talarki pieczarki. Ziemniaki obieramy i również kroimy w talarki. Do naszego gotującego się mięsa dolewamy passatę i dodajemy odrobinę cukru do smaku w razie konieczności dodajemy też sól i pieprz. Następnie do naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką warstwę sosu mięsnego na to kładziemy warstwę ziemniaków i tak na przemian na samej górze powinny być ziemniaki na które rozkładamy pieczarki i pokrojoną mozzarellę. Polewamy wszystko śmietaną, posypujemy natka pietruszki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (190 stopni C) na 25 minut.

3 komentarze: