czwartek, 28 lutego 2013

Mielone z warzywami

Od czasu do czasu można zrobić zwykły obiad ;) choć może nie taki zwykły mielone z dodatkiem warzyw są wyśmienite, a po za tym możemy przemycić trochę warzyw dla małych i dużych niejadków. 




Składniki:
  • 1/2 kg mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego ale można użyć dowolnego)
  • 1 cukinie
  • 1 średnią marchewkę
  • 1 cebule drobno pokrojona
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • bułka tarta
  • jajko
  • 2 potarte ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki bulionu grzybowego lub warzywnego

Do bulionu dodajemy bułkę tartą tak żeby powstała nam papka ale nie za sucha. Następnie trzemy na drobnych oczkach marchewkę i na średnich oczkach cukinie dodajemy do papki z bułki tartej dorzucamy do tego mięso, cebule, czosnek, jajko, natkę, doprawiamy i dokładnie mieszamy. W razie konieczności gdy masa jest zbyt rzadka dodajemy suchej bułki tartej. Z masy formujemy kotleciki i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. 

1 komentarz: