środa, 6 lutego 2013

Maślane ziemniaczki

Nie ma to jak pyszne ziemniaczki z chrupiąca skórką, znakomicie nadają się do pieczonego kurczaka! 




Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki miodu
  • sól
  • koperek
  • masło
Ziemniaki (mniej więcej tej samej wielkości) obieramy, kroimy na pół, płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy z dodatkiem miodu i soli jakieś 15 minut. Następnie odlewamy i przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem (papier najlepiej posmarować odrobina tłuszczu). Każdego ziemniaczka smarujemy lekko roztopionym masłem, przy pomocy pędzelka, posypujemy grubą ilością soli i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez około 1 godzinę (w zależności od wielkości ziemniaków) gotowe posypujemy koperkiem.

1 komentarz: