Najlepszy makowiec jaki w życiu jadłam (z piekarni nie mają szans), nie mogłam się od niego oderwać i zamierzam go jeszcze raz upiec już niedługo, bo zapasy z zamrażalnika już mi się skończyły. A trik Pani Magdy polega na tym iż nasz sparzony i zmielony mak trzeba uprażyć na odrobinie masła. Wcześniej należy bardzo powoli rozgrzewać masło aż lekko zbrązowieje. Tą podpowiedź znalazłam w świątecznej Tinie, a ciasto na makowiec znalazłam tu, masa był niesamowita, naprawdę niekiedy warto się trochę więcej napracować.
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
- 90 ml letniego mleka
- 75 g masła, roztopionego, zimnego
- 3 żółtek (białka zostawiamy do masy makowej)
- około 23 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka oleju
- duża szczypta soli
- 1 łyżka rumu lub innego alkoholu
- 1 łyżka cukru waniliowego
Drożdże rozpuścić z cukrem oraz letnim mlekiem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczone masło. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Składniki na masę makową:
- 250 gr maku
- mleko do zaparzenia około 300-400 ml (robiłam na "oko")
- 5 łyżek miodu
- 150 gr cukru
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- dowolne bakalie ile i jakie kto lubi ( ja dałam orzechy laskowe, włoskie, nerkowce, rodzynki- 2 rodzaje razem wszystkiego było około 120 gr)
- olejek migdałowy do smaku
- odrobina masła
- i oczywiście białka pozostałe z ciasta
Mak zaparzyć we wrzącym mleku, odstawić do wystygnięcia, dokładnie odsączyc z mleka dwukrotnie zemleć. Po czym bardzo powoli rozgrzewamy masło na patelni aż zacznie lekko brązowieć, na tym prażymy mak. Przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki a na końcu delikatnie mieszamy z ubitymi białkami.
Ciasto drożdżowe podzielić według uznania, rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając trochę wolnej przestrzeni.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 - 40 minut. Ciasto polać lukrem.
Z podanych składników wyszły mi 2 dość spore rolady.
uwielbiam! :-)
OdpowiedzUsuńJa też :)
Usuńnajlepsze są "triki" sprawdzone :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie :) pozdrawiam
Usuńpychotka
OdpowiedzUsuń