poniedziałek, 19 listopada 2012

Kurcze pieczone wypchane

U mnie w domu, jak piekę kurczaka to co rusz muszę mu wymyślić nowe "wnętrze" i tak było tym razem. Do środka wrzuciłam to co mężczyźni lubią najbardziej: boczek,cebulkę,czosnek i ziemniaczki wszystko dzięki temu zyskało wspaniałego smaku. Zapraszam do wypróbowania przepisu!





Składniki:
  • Kurczak o wadzę 1,2-1,5 kg
  • przyprawy: papryka w proszku,majeranek,sól,pieprz 
  • około 200 gr boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 małe ziemniaczki
  • oliwa lub masło

Kurczaka natrzeć pożądanie przyprawami i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Boczek, cebulkę, ząbki czosnku pokroić w plasterki, ziemniaki obrać. Pod skórę kurczaka (na piersiach) wkładamy trochę boczku, cebuli i czosnku. Do środka wkładamy pozostałe produkty razem z ziemniakami. 
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, wkładamy kurczaka w brytfance ułożonego na brzuchu Po około 30-45 minutach grzbiet powinien być już podrumieniony więc przewracamy kurczaka na plecy i czekamy aż te się zarumienią tez około 40 minut. W tym czasie można położyć na kurczaka kilka łyżeczek masła lub polać go oliwą. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 140 stopni i szczelnie przykrywamy Piec go dalej około 1,5 godziny.

2 komentarze: