poniedziałek, 22 października 2012

Piersi nadziewane fetą w domowym papirusie

Każdy tak reklamuje te papirusy na swoich blogach, że oczywiści sama musiałam sprawdzić co jest na rzeczy :) no i stwierdzam, że te znanej firmy są bardzo słone,! Jak dla mojej rodzinki za bardzo, a po za tym wiadomo gotowe produkty tego typu nie są zdrowe. Więc postanowiłam, że zrobię sama papirusy a w środek wrzucę piersi z kurczaka z pyszną fetą. Mięsko wyszło bardzo soczyste i mega pyszne. 






Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • jogurt naturalny lub grecki
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • papryka w proszku słodka lub ostra (wybór zostawiam Wam)
  • rozmaryn
  • 2 ząbki czosnku
  • feta 
  • oliwa
  • 2 kawałki papieru do pieczenia

Przygotowujemy marynatę z jogurtu, soku z cytryny, potartych ząbków czosnku, soli i pieprzu.Piersi z kurczaka oczyszczamy z błonek i robimy "kieszonkę" ostrym nożem. Tam upychamy fetę a nasze piersi zatapiamy na kilka godzin w marynacie. Między czasie przygotowujemy nasz papirus, 2 kawałki papieru do pieczenia smarujemy oliwą i posypujemy przyprawami (papryką, solą, pieprzem, rozmarynem). Nasze piersi odsączamy z nadmiaru marynaty w wkładamy na papirus. Smażymy najlepiej na patelni teflonowej  (bez tłuszczu)na niewielkim ogniu. 

7 komentarzy:

  1. pomysł super.musze wypróbować domowy papirus:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ps kładziemy te piersi z papierem na patelnie?

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak Calineczko kładziemy te piersi w papierze na patelni :) pozdrawiam i życzę smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  4. tak , ale jako że mi nie wyszły , to nie wiedziałam czy podac linka ...

    OdpowiedzUsuń
  5. czy ten papier to jakiś konkretny ma być? Bo nie wygląda jak moje (brązowe i grube)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie żaden konkretny :) może być brązowy

      Usuń