piątek, 7 września 2012

Karkówka z miodową nutą


Hmmm...rozpływające się w ustach mięsko to coś co mężczyźni lubią najbardziej.Bardzo proste danie w niezwykłym aromatycznym sosie.





Składniki:
  • 1/2 kg karkówki
  • musztarda miodowa (koniecznie)
  • majeranek
  • pieprz
  • sól
  • słodka papryka w proszku
  • woda gorąca
  • czosnek granulowany
  • ewentualnie mąka do zagęszczenia sosu
  • łyżka oleju lub oliwy

Mięso myjemy i lekko rozbijamy tłuczkiem. Nacieramy wszystkimi przyprawami, z wyjątkiem soli i smarujemy z każdej strony musztardą. Odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Następnie obsmażamy karkówkę na rozgrzanym ogniu, solimy ją (bezpośrednio na patelni). Zalewamy mięso gorącą wodą (wrzątkiem). Dusimy pod przykryciem około 1,5 godz. Aż mięso będzie miękkie. Doprawiamy sos do smaku. Ewentualnie zagęszczamy mąką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz