niedziela, 16 września 2012

Babeczki sernikowe

Taki mój prywatny eksperyment, przyznam że wyszedł bardzo smaczny nie ma co ukrywać ale ja uwielbiam wszystkie serniki jestem takim sernikowym skrytorzercą he he! 





Składniki:

  • 250 gr twarogu
  • 100 gr mascarpone
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Wierzch:
  • 2 białka
  • 1/2 budyniu waniliowego z cukrem
Wszystkie składniki na serniczki  oprócz jajka zmiksować razem na gładką masę, następnie dodać jajka, zmiksować. Białka ubić na gładką masę, pod koniec ubijania dodać budyń.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Masę wylać do foremek przyozdobić białkami (bezikami). Wstawić od razu do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C piec przez około 25 minut. 


6 komentarzy:

  1. świetne babeczkowe chmurki sernikowe ;p pycha !

    OdpowiedzUsuń
  2. a co jeśli piekłam je 2 razy dłużej a piana nadal mi zostaje na patyczku? Nie przepiekła mi się?

    OdpowiedzUsuń
  3. żeby było zabawniej piekły się ponad godzinę, później w podwyższonej temperaturze i nie przepiekły się...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całe szczęście :) Chyba coś nie tak z Twoim piekarnikiem ;) mam nadzieje, że chociaż smakowały :) pozdrawiam

      Usuń