sobota, 11 sierpnia 2012

Bułeczki na jogurcie


Przepyszne bułeczki na niedzielne śniadanie będą mięciutkie nawet na drugi dzień. najlepsze jakie do tej pory jadłam. Znaleziony na jakimś blogu z góry przepraszam ale nie pamiętam na jakim!




Składniki na 12 dużych bułeczek:


  • 500 g mąki pszennej (użyłam chlebowej)
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 7 g drożdży suchych
  • 200 g jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 120 ml mleka
  • 1 jajko
  • 60 g masła
  • Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania,sezam,mak


Wykonanie:

Wszystkie składniki na bułeczki włożyć do miski i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 h).Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych kawałków, z których uformować bułeczki. Kłaść na blaszce oprószonej mąką , przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut.Po wyrośnięciu posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200ºC, przez 20 - 25 minut. Studzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz