czwartek, 7 czerwca 2012

Pierogi nadziane

Bardzo polecam farsz do tych pierogów, można go używac do wielu dań, np. krokietów, jako pasty do chleba, do roladek, pyz.......jest pyszny mój synek zawsze mi wyjada ten farsz



Ciasto na pierogi:
  • pół kg mąki pszennej
  • 1 szklanka wody (wrzątku)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • łyżeczka soli
Farsz:
  • 200 dag boczku wędzonego
  • 200 dag kiełbasy wędzonej suchej, np. myśliwskiej
  • 200 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 średnie cebule
  • 5 średnich pieczarek
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina oleju do podsmażenia farszu

Pierogi proponuję polać podsmażoną cebulką z boczkiem

Najpierw przygotowujemy farsz, żeby ciasto za bardzo nie wyschło.
Pokroić w kostkę boczek, kiełbasę, cebulę, pieczarki usmazyć to wszystko na odrobinie oleju. Następnie przełozyć  do miski a na pozostałym tłuszczu usmażyć mięso mielone. Wszystkie składniki dokładnie zmielić (ja użyłam blendera) doprawić do smaku solą i pieprzem.
A teraz czas na ciasto: wszystkie składniki na ciasto dokładnie połączyć aby powstała masa, jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie dodaj mąkie a jeżeli zbyt gęste dodać odrobinę wody(ciepłej). Uwaga na dłonie ciasto będzie bardzo gorące!
Ciasto szybko zagnieść i podzielić na części(Najlepiej bedzie jak ciasto "odpocznie" 30 minut) No i zaczynamy wałkować ciasto a potem wycinamy krążki na pierogi (szklanka lub specjalnym przyżadem do pierogów) Nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy pierogi!
Następnie zagotować wodę w dużym garnku z solą - do smaku!
Wrzucać pierogi, po wypłynięciu ich na górę gotować około 6-8 minut!
Polać usmażoną cebulą z boczkiem.
SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz