środa, 2 grudnia 2015

Rosół z pieczonego kurczaka z pierożkami

Czas na pyszny rosół, pełen aromatów który przygotowujemy tak naprawdę z resztek ;) znakomita oszczędna zupa. Do tego serwuję pyszne pierożki u mnie były akurat z farszem grzybowym ale nie o farsz tu chodzi lecz o znakomite ciasto na pierogi, które na pewno Wam się przyda na zbliżające się święta. Bardzo polecam!!!!




Składniki na rosół:

  • Resztki z pieczonego kurczaka (dowolny przepis- ja uzyłam korpusu ze skrzydełkami oraz  kości z udek z  odrobiną mięsa i skóry)
  • 2-3 marchewki
  • pietruszka
  • 1/3 selera
  • 1 szalotka
  • natka pietruszki
  • lubczyk
  • sól
  • pieprz
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyzki sosu sojowego
  • 6 suszonych grzybków
Korpus z pieczonego kurczaka oraz wszystkie resztki włozyc do 2,5 litra wody, dodać obrane warzywa oraz resztę składników. Doprawić delikatnie i gotować na bardzo małym ogniu przez 1,5-2 godziny. Następnie naszą zupę przecedzić przez sitko, dodac pokrojoną marchewkę do czystego wywaru, doprawić do smaku.

Składniki na cisto pierogowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 1 szklanka  mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyzka oleju
Do miski wsypać mąkę, sól, zalać jedną szklanką wrzącego mleka, dodac olej i wyrobić ciasto, uformować je w kulę, przykryć miską i zostawić na 20 minut. Dzięki temu będzie elastyczne. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Wykroić  kółka(mniejsze niz na normalne pierogi), na każde nałożyć łyżkę farszu i dokładnie zlepić brzegi. Gotować w osolonym wrzątku ok. 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.


Farsz na pierogi dowolny :) KLIK i KLIK i KLIK

Lub

10 suszonych grzybków podgotowujemy 15 minut w szklance wody. 500 gr pieczarek trzemy na tarce razem z jedną duzą cebulą. Podsmażamy potarte pieczarki razem z cebulą na łyżce masła. Dodajemy posiekane grzyby. Smażymy przez chwile następnie dolewamy wodę, która została z suszonych grzybów. Trzymamy na gazie az woda odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem.

2 komentarze: