piątek, 27 listopada 2015

Pleśniak z twarogiem

Chyba to ciasto mogę uznac za najlepsze na tym blogu :) Bardzo polecam!!



Składniki:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  •  250 gr masła
  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 400-500 gr dowolnych owoców (maliny,porzeczki,agrest - mogą byc mrożone)
  • 2 łyżki gęstej śmietany 
  • łyżka proszku do pieczenia
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać na stolnicę. Oddzielić białka od żółtek. Zimne masło pokroić nożem na mniejsze kawałki i rozłóżyc na mące. Energicznie posiekać mąkę i masło. Następnie zrobić na środku dołek  dodac żółtka, śmietanę i cukier waniliowy. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części (1 większą ). Ciasto zawinąć w folię i schować do zamrażalnika. Wysmarować dno formy (22 x 32 cm) masłem i oprószyć mąką lub wyłóżyc papierem do pieczenia. Następnie wylepić ciasto na formie (większą częścią),wylać masę twarogową po czym  wysypac owoce.Ubic białka na sztywną pianę pod koniec wsypać cukier i dalej miksować. Pianę delikatnie wylac na owoce. Wyjąc mniejsze ciasto z zamrażalnika i delikatnie zetrzeć na tarce na  piane z białek. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C przez  około 1 godziny i 15 minut. Kiedy ciasto się wystudzi polac je polewą czekoladową.

Składniki na masę twarogową:

  • 600 gr twarogu mielonego 
  • 1/2 kostki masła lub Kasi (tem.pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru 
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 jajka
Wszystkie składniki do masy twarogowej zmiksować razem.


Składniki na polewę:
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany słodkiej
Wszystkie składniki wrzucić do rondelka i podgrzać tak aby wszystkie składniki się połączyły.

6 komentarzy: