Chyba to ciasto mogę uznac za najlepsze na tym blogu :) Bardzo polecam!!
Składniki:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 250 gr masła
- 5 jajek
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 400-500 gr dowolnych owoców (maliny,porzeczki,agrest - mogą byc mrożone)
- 2 łyżki gęstej śmietany
- łyżka proszku do pieczenia
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać na stolnicę. Oddzielić białka od żółtek. Zimne masło pokroić nożem na mniejsze kawałki i rozłóżyc na mące. Energicznie posiekać mąkę i masło. Następnie zrobić na środku dołek dodac żółtka, śmietanę i cukier waniliowy. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części (1 większą ). Ciasto zawinąć w folię i schować do zamrażalnika. Wysmarować dno formy (22 x 32 cm) masłem i oprószyć mąką lub wyłóżyc papierem do pieczenia. Następnie wylepić ciasto na formie (większą częścią),wylać masę twarogową po czym wysypac owoce.Ubic białka na sztywną pianę pod koniec wsypać cukier i dalej miksować. Pianę delikatnie wylac na owoce. Wyjąc mniejsze ciasto z zamrażalnika i delikatnie zetrzeć na tarce na piane z białek. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C przez około 1 godziny i 15 minut. Kiedy ciasto się wystudzi polac je polewą czekoladową.
Składniki na masę twarogową:
- 600 gr twarogu mielonego
- 1/2 kostki masła lub Kasi (tem.pokojowa)
- 3/4 szkl. cukru
- 1 budyń waniliowy
- 2 jajka
Wszystkie składniki do masy twarogowej zmiksować razem.
Składniki na polewę:
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki śmietany słodkiej
Wszystkie składniki wrzucić do rondelka i podgrzać tak aby wszystkie składniki się połączyły.
Proszę podać wielokość formy.
OdpowiedzUsuńO przepraszam ;) blaszka o wymiarach 22 x 32 cm :) Pozdrawiam
Usuń:-)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńTakiej wersji jeszcze nie znam.
OdpowiedzUsuńTaka wersja jest obłędna ;)
Usuń