Przepyszne, soczyste klopsy z pieczarkami nadziane fetą w cudownym i gęstym sosie pomidorowym ze śmietanką i duzą ilością fety.
Składniki na klopsy:
- 1/2 kg mięsa wieprzowego (z szynki)
- 1 cebula
- 150 gr pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- oregano
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- jajko
- 50 gr tartego parmezanu
- 1/3 kostki ser typu fety ( do nadziania)
Dodatkowe składniki:
- 2/3 kostki fety
- 200 ml śmietany kremówki
- 500 ml passaty
- 3 pieczarki
- cebula
- odrobina oleju
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- cukier
- oregano
Pieczarki, cebulę i czosnek zatrzeć na tarce (najdrobniej). Warzywa wymieszać z mięsem i pozostałymi składnikami. Doprawić do smaku. Wziąć trochę mięsa uformować placek na wierzch nałozyc kosteczkę fety i dokładnie zlepic. Tak przygotować wszystkie klopsy (około 12) . Kazdy obtoczyć w mące i obsmazyc (najlepiej na brytfannie) na niewielkiej ilości oleju, pod koniec smażenia dodac pokrojone w plasterki pieczarki, cebulę i czosnek. Chwile smazyc. Zalac wszystko passatą i posypać pokruszoną fetą. Posypać delikatnie solą, pieprzem, cukrem i oregano. Wstawić do nagrzanego piekarnika (220 st C) i piec przez 20 minut pod przykryciem po tym czasie dolac śmietankę i piec dalej przez 10 minut. Na sam koniec doprawić do smaku. Podawać z makaronem lub ryzem.
Pyszny taki obiad, a feta dodaje wyrazu.
OdpowiedzUsuń