poniedziałek, 26 października 2015

Nadziewane klopsy w sosie pomidorowym z fetą

Przepyszne, soczyste klopsy z pieczarkami nadziane fetą w cudownym i gęstym sosie pomidorowym ze śmietanką i duzą ilością fety.





Składniki na klopsy:
  • 1/2 kg mięsa wieprzowego (z szynki)
  • 1 cebula
  • 150 gr pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • oregano
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta 
  • jajko
  • 50 gr tartego parmezanu
  • 1/3 kostki ser typu fety ( do nadziania)

Dodatkowe składniki:
  • 2/3 kostki fety 
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 500 ml passaty
  • 3 pieczarki
  • cebula
  • odrobina oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • oregano
Pieczarki, cebulę i czosnek zatrzeć na tarce (najdrobniej). Warzywa wymieszać z mięsem i pozostałymi składnikami. Doprawić do smaku. Wziąć trochę mięsa uformować placek na wierzch nałozyc kosteczkę fety i dokładnie zlepic. Tak przygotować wszystkie klopsy (około 12) . Kazdy obtoczyć w mące i obsmazyc (najlepiej na brytfannie) na niewielkiej ilości oleju, pod koniec smażenia dodac pokrojone w plasterki pieczarki, cebulę i czosnek. Chwile smazyc. Zalac wszystko passatą i posypać pokruszoną fetą. Posypać delikatnie solą, pieprzem, cukrem i oregano. Wstawić do nagrzanego piekarnika (220 st C) i piec przez 20 minut pod przykryciem po tym czasie dolac śmietankę i piec dalej przez 10 minut. Na sam koniec doprawić do smaku. Podawać z makaronem lub ryzem. 

1 komentarz: