sobota, 13 października 2012

Kotlet schabowy w sosie

Tak się zastanawiałam ostatnio dlaczego tego przepisu jeszcze tu nie umieściłam, bardzo często to danie gości na naszym stolę, mięso jest mięciutkie wręcz rozpływające się w ustach a do tego ten pyszny sos, ale myślałam że każdy to danie robi we własnym domu i nie potrzebuję na to przepisu. Mam nadzieję, że chociaż jedna osoba skorzysta bo naprawdę warto.






Składniki:
  • 3 kawałki schabu
  • 1 jajko
  • bułka tarta do obtoczenia
  • sól
  • pieprz
  • woda gorąca
  • 1 łyżka cebuli pokrojonej w kostkę
  • można ewentualnie dać jakąś kostkę mięsną 
  • olej
  • jeżeli ktoś ma ochotę może zagęścić sos mąką
Schab rozbić na dosyć cienkie plastry, przyprawić, zamoczyć w rozmąconym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Na rozgrzanym oleju mocno przyrumienić schabowe z każdej strony, pod koniec wrzucić cebulkie, podsmażyć jeszcze chwileczkę i zalać całość gorącą wodą (woda ma przykrywać schabowe). Gotujemy całość pod przykryciem, na małym ogniu około 1 godziny. Na koniec doprawiamy sos, zagęszczamy i możemy się delektować. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz