Czas na pyszny rosół, pełen aromatów który przygotowujemy tak naprawdę z resztek ;) znakomita oszczędna zupa. Do tego serwuję pyszne pierożki u mnie były akurat z farszem grzybowym ale nie o farsz tu chodzi lecz o znakomite ciasto na pierogi, które na pewno Wam się przyda na zbliżające się święta. Bardzo polecam!!!!
Składniki na rosół:
- Resztki z pieczonego kurczaka (dowolny przepis- ja uzyłam korpusu ze skrzydełkami oraz kości z udek z odrobiną mięsa i skóry)
- 2-3 marchewki
- pietruszka
- 1/3 selera
- 1 szalotka
- natka pietruszki
- lubczyk
- sól
- pieprz
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyzki sosu sojowego
- 6 suszonych grzybków
Składniki na cisto pierogowe:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- 1 łyzka oleju
Do miski wsypać mąkę, sól, zalać jedną szklanką wrzącego mleka, dodac olej i wyrobić ciasto, uformować je w kulę, przykryć miską i zostawić na 20 minut. Dzięki temu będzie elastyczne. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Wykroić kółka(mniejsze niz na normalne pierogi), na każde nałożyć łyżkę farszu i dokładnie zlepić brzegi. Gotować w osolonym wrzątku ok. 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Farsz na pierogi dowolny :) KLIK i KLIK i KLIK
Lub
10 suszonych grzybków podgotowujemy 15 minut w szklance wody. 500 gr pieczarek trzemy na tarce razem z jedną duzą cebulą. Podsmażamy potarte pieczarki razem z cebulą na łyżce masła. Dodajemy posiekane grzyby. Smażymy przez chwile następnie dolewamy wodę, która została z suszonych grzybów. Trzymamy na gazie az woda odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem.
wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńNie tylko wygląda ;) Pozdrawiam
Usuń