wtorek, 28 czerwca 2016

Winna galaretka z malinami :) Monte Santi

Deser delikatny i nieco ekskluzywny. Owoce zatopione w winnej galaretce to znakomita propozycja dla koneserów wina. Ja proponuje wino  MONTE SANTI ORIGINAL, które jest doskonałe do deserów, kusi świeżym, owocowym bukietem. 



Składniki:

  • 250 ml czerwonego wina MONTE SANTI ORIGINAL
  • 4 łyżki wody
  • 20 g żelatyny
  • 20 g cukru 
  • 250 gr malin

Wino wlać do rondelka, dodać wodę i cukier, zagotować. Po 3 minutach gotowania odstawić z ognia i dodać żelatynę, którą prędzej rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącego wina. Dokładnie wymieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Odstawić do ostudzenia, po czym dodac maliny (lub innych świeżych owoców) i wstawić do lodówki do całkowitego zesztywnienia galaretki. 


5 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na lato: ) Robiłam kiedyś winną galaretkę i pamiętam, że miała cudowny zapach i całkiem przyjemny smak. Wykorzystałam wino wytrawne, dodałam też żurawinę i przyprawy. Galaretka świetnie komponowała się z kozim serem i pieczenią, ale to zdecydowanie wersja na zimę. Ta kojarzy mi się z latem, zwłaszcza jeśli dodamy ulubione świeże owoce sezonowe. Chętnie wypróbuję, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to zdecydowanie pomysł na letni deser ;) ale Twoj tez brzmi świetnie chętnie zrobię zimową porą :) narazie cieszmy sie latem :) pozdrawiam

      Usuń
  2. Bardzo ciekawy przepis :) Ja zawsze galaretkę robiłam normalnie i wrzucałam ją razem z owocami. Wypróbuję ten przepis jak tylko kupię wino :) Wolę nie eksperymentować z własnym ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie galaretki są świetne, skuszę się i sama zdobię :) Pozdrawiam z Mawi! :)

    OdpowiedzUsuń