Niezwykły tort i podobno nie dla każdego, chociaż kazdy wcinał i nie narzekał :) Krem z masłem orzechowym, przekładany malinami. Do kawałeczka tortu proponuje wino MONTE SANTI ORIGINAL
Składniki na blaty bezowe:
- 4 białka dość dużych jajek
- łyżeczka octu
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem na którym narysować 3 okręgi o średnicy około 20 cm.
Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodać cukier (partiami) i dalej ubijać, kiedy cukier będzie już dobrze rozpuszczony wlać ocet i dodać mąkę dalej miksować aż z naszych białek powstanie bardzo gęsta i świecąca piana. Na prędzej przygotowane narysowane koła wykładamy naszą pianę.
Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C w takiej temperaturze pieczemy 30 minut po tym czasie zmniejszamy do 90 stopni C i nadal pieczemy przez około 35 minut. Potem wyłączyć piekarnik (nie otwierać) aż do ostygnięcia.
Składniki na krem:
- 1/2 l śmietany kremówki 36%
- 300 gr masła orzechowego z kawałkami orzeszków
Do miski wlac śmietanę i włozyc masło orzechowe. Ubic do powstania gęstego kremu.
Dodatkowo:
- 2 opakowania malin (400 gr)
Pierwszy blat bezowy położyć na talerz. Wyłożyć na niego połowę kremu i poukładać połowę malin. Na niego wyłożyć kolejny blat, następnie pozostały krem i resztę owoców. Schłodzić w lodówce i podawać.
Składniki na polewę:
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki śmietany słodkiej
Składniki na polewę wkładamy do rondelka i podgrzewamy chwilę aż do połączenia składników.
Nasz gotowy tort polewamy polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz