piątek, 15 lipca 2016

Tort bezowy z kremem orzechowym i malinami

Niezwykły tort i podobno nie dla każdego, chociaż kazdy wcinał i nie narzekał  :) Krem z masłem orzechowym, przekładany malinami.  Do kawałeczka tortu proponuje wino MONTE SANTI ORIGINAL





Składniki na blaty bezowe:

  • 4 białka dość dużych jajek
  • łyżeczka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem  na którym narysować 3 okręgi o średnicy około 20 cm. 
Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodać cukier (partiami) i dalej ubijać, kiedy cukier będzie już dobrze rozpuszczony wlać ocet i dodać mąkę dalej miksować aż z naszych białek powstanie bardzo gęsta i świecąca piana. Na prędzej przygotowane narysowane koła wykładamy naszą pianę.
Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C w takiej temperaturze pieczemy 30 minut po tym czasie zmniejszamy do 90 stopni C i nadal pieczemy przez około 35 minut. Potem wyłączyć piekarnik (nie otwierać) aż do ostygnięcia.


Składniki na krem:

  • 1/2 l śmietany kremówki 36%
  • 300 gr masła orzechowego z kawałkami orzeszków
Do miski wlac śmietanę i włozyc masło orzechowe. Ubic do powstania gęstego kremu.


Dodatkowo:

  • 2 opakowania malin (400 gr)

Pierwszy blat bezowy położyć na talerz. Wyłożyć na niego połowę kremu i poukładać połowę malin. Na niego wyłożyć kolejny blat, następnie pozostały krem i resztę owoców. Schłodzić w lodówce i podawać.

Składniki na polewę:

  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany słodkiej
Składniki na polewę wkładamy do rondelka i podgrzewamy chwilę aż do połączenia składników. 
Nasz gotowy tort polewamy  polewą.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz