Kto by nie lubił sernika z czekoladkami Reese's. Słodko - słona rozkosz ;) Do kawałeczka sernika proponuje pyszne winko MONTE SANTI ORIGINAL .
Składniki na spód:
- 150 g ciasteczek czekoladowych bez kremu
- 90 g masła orzechowego
Ciastka i masło wrzucić do miski zblendowac.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Na papier wyłozyc masę z ciasteczek. Dokładnie wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 175 stopni C przez około 15 minut. Wyjąc i przestudzić.
Składniki na masę serową:
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 szklanka śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki masła orzechowego
- 50 gr czekoladek Reese's
- 1/2 kg twarogu na sernik
W misie miksera umieścić wszystkie składniki oprócz czekoladek. Zmiksować do połączenia składników na koniec dodac czekoladki.
Masę wylać na spód. Piec w 180 stopniach C przez około godziny w zależności od piekarnika.
Składniki na polewa karmelową:
- szklanka cukru
- ¼ szklanki wody
- 2 łyżki masła
- ½ szklanki śmietanki kremówki 30%
- 100 gr orzechów włoskich lub fistaszków
Cukier rozpuścić w garnku z podwójnym dnem, cały czas mieszac do uzyskania miodowego koloru. Do cukru dodac wodę a następnie masło. Kiedy składniki się połączą dodac śmietankę kremówkę, całość mieszac aż polewa nam trochę zgęstnieje na sam koniec dodac orzechy.
Gotowy sernik polac polewą i schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz